Merkhiërarchie

Veel merken hebben één product of dienst waarmee ze opereren en zoeken naar een eigen identiteit. Zowel strategisch al visueel. Piece of cake, voor ons merkbouwers. We bouwen een sterk merk dat in alles geleefd wordt en overal duidelijk zichtbaar is. Het wordt een tandje ingewikkelder wanneer je als merk verschillende producten onder andere labels op de markt brengt of wanneer je een moedermaatschappij met dochterbedrijven hebt. Gooi je dan alles onder dezelfde noemer of creëer je allemaal losse merken? Dat is waar merkhiërarchie komt kijken. Wat is dat nu eigenlijk echt? We nemen je graag mee. Alles over merkhiërarchie!

Wat is merkhiërarchie?


Merkhiërarchie, de naam zegt het eigenlijk al. Het is de hiërarchie die je aanbrengt ten opzichte van alle onderdelen van jouw merk. Bij het bouwen van het merk denk je strategisch na over de structuur van de verschillende bedrijven, sublabels of divisies. Wil je één overkoepelend merk laden? Vallen jouw submerken binnen dezelfde identiteit en hebben ze dezelfde doelgroep? Of moeten ze juist als losstaand merk naar buiten treden? Bij het creëren van een merkhiërarchie beantwoorden we deze vragen zodat je precies weet hoe de structuur van jouw merk (of merken) in elkaar zit. 

Bovemij bestond uit een ingewikkelde merkhiërarchie met vele (sub)merken en net zoveel logo’s en labels. Wij hielpen ze om één krachtig merk neer te zetten.

Waarom is het
belangrijk om
een duidelijke
merkhiërarchie
te hebben? 


Om een sterk merk te bouwen, moet je nadenken over welk onderdeel er wel en welk onderdeel er juist niet bij hoort. Wil je iedereen aan boord? Dan moeten alle losse onderdelen ook bijdragen aan jouw sterke merk. Ze moeten de identiteit leven en de juiste uitstraling hebben zodat je als één duidelijk merk naar buiten kunt treden. Maar wil je bepaalde submerken of dochterbedrijven juist een eigen gezicht geven, gericht op hun eigen doelgroep? Dan moet je daar ook heldere keuzes in maken. Het creëren van een heldere merkhiërarchie zorgt ervoor dat hier geen ruis over ontstaat. Het gebeurt vaak dat het moederbedrijf geen duidelijke keuze maakt waardoor producten of diensten vaak tussen schip en wal vallen. Ze hebben geen sterke eigen identiteit, maar doen ook niet echt mee met het moedermerk. Dat doet afbreuk aan het zorgvuldig opgebouwde merk. En dat is zonde.

Hoe kom je
tot een goede
merkhiërarchie?


Een sterke merkhiërarchie begint bij het begin; de bedrijfsstrategie. Welke producten, diensten, sublabels of dochterbedrijven horen er bij het bedrijf? En wat zijn de onderlinge verhoudingen van deze onderdelen binnen het bedrijf? Wanneer we deze boven tafel hebben, gaan we de juiste verdiepende vragen stellen. Het is niets anders dan bepalen wie er wel en wie er niet binnen de identiteit van het hoofdmerk valt. Wie heeft er meer baat bij een eigen visuele stijl en wie versterkt het moedermerk juist? Keuzes, keuzes, keuzes, zodat we van daaruit verder kunnen bouwen en logica kunnen toepassen zodat het voor jouw doelgroep allemaal helder wordt. Want dat is het uiteindelijke doel.

Wanneer je weet wat voor hiërarchie je aan gaat houden, kunnen we bepalen wat dit visueel betekent voor het merk. Ga je voor een house of brands of een endorsed brand achitecture? Door middel van deze keuzes kan de visuele identiteit worden bepaald.

Merkhiërarchie
in onze aanpak: de
‘meaningful brand flow’

Wij hebben een methode ontwikkeld om sterke, betekenisvolle merken te bouwen: merken die een positieve impact willen maken op hun (in)directe omgeving en zich bewust zijn van hun verbindende rol voor de samenleving. Wij werken volgens het ‘meaningful brand flow’ principe. Deze gaat uit van een juiste balans tussen merkstrategie, merkconceptmerkdesign en merkrealisatie. Sterke merken zijn namelijk (net als mensen) in balans.

Jouw merk als
totaalbeleving


Wij helpen graag met het bouwen van een logische en sterke merkhiërarchie. De merkhiërarchie komt kijken tijdens de eerste fase; de merkidentiteit. Vanuit het bedrijf wordt bepaald met wie en wat we rekening moeten houden. Zodra de identiteit staat, kunnen we de merkhiërarchie bepalen en kunnen we verder met het merkconcept (of merkconcepten).

Concreet bestaat ons werk uit het creëren van de merkidentiteit, het merkconcept en de merkbeleving van merken en ervoor zorgen dat deze met elkaar in balans zijn. Zo zorgen we dat wat jij geeft, waar jouw merk voor staat, wordt ervaren in alles wat je doet. Je merk als totaalbeleving. Van merkwaarden tot merkpositionering. Van merkbelofte tot merkverhaal. En van tone of voice en visual design… tot in de puntjes.

 

Bekijk al onze services