Alles wat je wilt weten over merkbelofte

Betekenisvolle merken hebben een unieke, krachtige en eenvoudige merkbelofte.

Een belofte die ze maken naar zichzelf en naar de wereld. Eentje die kort en krachtig zegt waar ze voor staan. De belofte komt voort uit je merkpositionering: de plek die je wilt innemen in de wereld en in het hoofd van je doelgroep. Vanuit je ideaal, vanuit wat je wilt geven. Met een merkbelofte, ook wel ‘pay-off’ genoemd, communiceer je de waarde van jouw merk voor de wereld van je doelgroep. Maar wat is het eigenlijk? En hoe kom je tot die ene, meest betekenisvolle merkbelofte? Wij leggen je het hieronder graag en eenvoudig uit. Beloofd.

Meer weten?   Mail

Een merkbelofte geeft een merk nog meer van betekenis. Bekijk onze cases. Van Eneco tot Brenger en van Simon Lévelt tot Alchemist.

Wat is een merkbelofte?

Een merkbelofte communiceert de essentie van wat jouw merk aan de wereld wil geven. Vaak gaat het om een diepere emotionele belofte. Eentje die waarde met zich meebrengt, waar mensen zich emotioneel verbonden mee kunnen voelen. Je belofte is dus één van de elementen waarmee jouw merk zich kan verbinden met de doelgroep.

De missie van je merk en de merkbelofte kunnen dichtbij elkaar liggen. Toch bestaat er een verschil tussen beide begrippen binnen het bouwen van merken. De missie is namelijk geformuleerd vanuit het merk, en de belofte is geformuleerd vanuit het oogpunt van de doelgroep. Zo zegt een missie wat jij als merk doet om je idealen na te streven en een merkbelofte communiceert aan de ontvanger waar jouw merk voor gaat en staat. Een goede merkbelofte geeft daarnaast sturing in alles wat je als merk doet.

Waarom is het belangrijk een scherpe merkbelofte te hebben?

Een merkbelofte is een belangrijk element binnen het merkconcept. Het maakt veel duidelijk over je merk en over op welke manier je merk van betekenis kan en wil zijn voor de wereld. Een unieke merkbelofte neemt verwarring weg bij je doelgroep, zodat het helder is wat jouw merk kan geven. En zodat mensen je merk weet te vinden wanneer ze dié (emotionele) behoefte hebben die jouw merk vervult.

Wat maakt een merkbelofte een sterke merkbelofte?

Een merkbelofte moet relevant zijn voor de ontvanger. Die heeft namelijk een behoefte, en jij als merk hebt iets te geven. Je geeft dus antwoord op die behoefte, op de vraag. Daarnaast zet een merkbelofte je klanten in beweging. Positief, waardevol en actiegericht, waarmee je de consument in hun kracht zet. Ook moet de belofte direct te begrijpen zijn en moet je als merk kunnen waarmaken wat je belooft. Daarom volgt merkbelofte altijd vanuit je merkidentiteit en merkpositionering. Wanneer je weet wie je bent, wat je ideaal is en waar je staat in de wereld van merken, kun je een geloofwaardige belofte maken.

Merkbelofte in onze aanpak: de ‘meaningful brand flow’

Wij hebben een methode ontwikkeld om sterke, betekenisvolle merken te bouwen: merken die een positieve impact willen maken op hun (in)directe omgeving en zich bewust zijn van hun verbindende rol voor de samenleving. Wij werken volgens het ‘meaningful brand flow’ principe. Deze gaat uit van een juiste balans tussen merkidentiteit, merkconcept en merkbeleving. Sterke merken zijn namelijk (net als mensen) in balans.

 

Jouw merk als totaalbeleving

Concreet bestaat uit ons werk uit het creëren van de merkidentiteit, het merkconcept en de merkbeleving van merken en ervoor zorgen dat deze met elkaar in balans zijn. Zo zorgen we dat wat jij geeft, waar jouw merk voor staat, wordt ervaren in alles wat je doet. Je merk als totaalbeleving. Van merkwaarden tot merkpositionering. Van merkbelofte tot merkverhaal. En van tone of voice en visual design… tot in de puntjes.

Meer weten?

Neem contact op.