Welkom in de bibliotheek van alle Nederlanders

De KB (Koninklijke Bibliotheek) begon meer dan 200 jaar geleden als belangrijk instituut op gebied van wetenschap en erfgoed. Inmiddels is de KB veel meer dan dat. Een nationale bibliotheek die Nederlanders inspireert meer te lezen en te verdiepen. Een bibliotheek die een schatkist aan verhalen toegankelijk maakt voor iedereen. Om van het oude institutionele imago af te komen vroeg de KB ons hen te helpen om van de KB een merk voor alle Nederlanders te maken.

Met een sprekend en energiek merkverhaal en een open en verbindende visuele identiteit hielpen wij ze verder.

Koninklijk én toegankelijk

De oude huisstijl van de KB liet de koninklijke kant zien, maar miste het open en verbindende karakter van een nationale bibliotheek. In de nieuwe stijl zetten wij daarom juist het verbinden centraal.

In het logo moest het statige beeldmerk blijven, wel voegden we hier een vriendelijk lettertype en een nieuw stijlelement aan toe. De pijl is het herkenbare middelpunt van de nieuwe stijl geworden. De vorm is zowel een open boek als een pijl en laat zien wat de KB stimuleert: meer ontdekken, verdiepen, lezen, browsen en ervaren.

We nodigen iedereen uit

Bij de KB is iedereen welkom. Die boodschap onderstrepen we met open fotografie, gecombineerde lettertypes en een rijk kleurenpalet. Klassiek en modern komen hier samen. Van de mensen en de collectie tot het gebouw en de evenementen.

Het resultaat is een open, verbindende en kleurrijke corporate identity die laat zien dat de KB een bibliotheek is voor iedereen. Een merk van alle Nederlanders dat inspireert en motiveert om meer te lezen.

De bibliotheek voor iedereen

Als nationale bibliotheek heeft de KB een voorbeeldfunctie op het gebied van toegankelijkheid. Daarom gingen we de uitdaging aan om de KB echt voor iedereen vindbaar, beschikbaar en leesbaar te maken. De nieuwe huisstijl toont het karakter van de KB dan nu ook aan mensen die minder goed kleuren onderscheiden, moeite hebben met lezen of weinig digitale kennis hebben. De KB; de bibliotheek voor iedereen.

Meer weten?
Neem contact op!

T +31 (0)20 23 511 01 info@mattersmost.nl

Niel Steendam Designer