Brand identiteit

De 3 stappen naar een écht waardevol merk

“Wij zijn er voor jóu!”. “Samen gaan we voor duurzaam!”. “Wij staan áltijd en overal voor je klaar!”. Diepe, grootse merkbeloften als deze kom je vandaag de dag veel tegen in de merkenwereld. Waar communiceren met de beste productspecificaties vroeger de norm was, communiceren sterke merken anno nu door een dieperliggende laag aan te boren. Ze gaan over werkelijke behoeftes. Ze spelen in op emoties. Ze delen waarden met mensen. Op zich is dit een mooie ontwikkeling, omdat niet verkoop, maar verbinding centraal staat. Míts deze merkwaarden niet alleen gecommuniceerd, maar ook echt gelééfd worden. Door het hele merk; in alle facetten en in elk detail.

Échte kernwaarden zijn verankerd in alle facetten van je merk. Ze representeren waar je ten diepste voor staat.

 

 Een beetje commercial zet tegenwoordig een dieper liggende waarde centraal. Een biertje is geen lekker drankje; het is het verbindende element tussen ‘echte vrienden’. Een auto is niet slechts een handig vervoersmiddel; het is je ticket naar vrijheid en misschien zelfs naar forever young zijn. Soms voelen die zogenaamde kernwaarden logisch, soms ook niet. En dat heeft een reden. Veel merken stemmen hun communicatieboodschap volledig af op behoeftes in de markt: “Het is nu even belangrijk in de maatschappij; daar ga ik slim op inspelen”. En daar gaat het fout. Want échte kernwaarden formuleer je niet even snel voor een campagne. Het is geen trucje. Kernwaarden zijn verankerd in alle facetten van het merk, ze representeren waar je ten diepste voor staat. Als je het even als trucje inzet, levert het op de lange termijn niks op. Want je zegt het één en later blijkt dat je iets anders doet. Dat voelt niet goed. Sterke merken kloppen.

Even terug naar de basis: waarom zijn kernwaarden belangrijk voor merken?

 

Elk mens en elk merk heeft een eigen set van kernwaarden die hij het allerbelangrijkst vindt. Ze vormen de basis van wie we zijn en hoe we in de wereld staan. Elk mens en merk is continu op zoek naar hoe hij / zij die waarden kant leven. Je waarden optimaal leven maakt je gelukkig en waarde(n)vol. Gelukkig zijn is je waarden kunnen leven. Ook merken hebben kernwaarden; de basis van elk sterk merk. Ze vormen de basis van elk merk. Kernwaarden geven focus, discrimineren op een positieve manier, ze onderscheiden je van anderen en spreken mensen met dezelfde (kern)waarden aan. Kijk maar naar het verschil in totaalbeleving tussen Triodos en ING of tussen Douwe Egberts en Nespresso. Ze hebben (om en nabij) hetzelfde soort product, maar ze staan ergens anders voor. En daar spreken ze andere doelgroepen met andere kernwaarden mee aan.

Sterke merken leven niet een béétje hun kernwaarden. Ze leven ze in alles.

 

Wat zou je vinden van een merk dat “een beetje integer” is. Of “een beetje optimistisch”? Merken die ergens half in geloven of dingen half doen, zullen op de lange termijn niet ver komen. Ze laten zich sneller verleiden door de prikkels van het moment. Sterke merken hebben een duidelijk beeld van wie ze zijn en wat ze duidelijk vinden. En omdat ze vertrouwen op wie ze zijn, hoeven ze niet op elke trend mee te liften. Ze zijn wie ze zijn, ze staan waarvoor ze staan en ze leven hun kernwaarden in alles.

Leef je kernwaarden in 3 stappen:


1. Formuleer je kernwaarden

Denk na over de diepste waarden die jouw merk “typisch ‘ons'” maken. Weeg ze tegen elkaar af en streep weg tot je er slechts enkele over hebt. Zijn ze divers genoeg? Geven ze een volledig beeld van waar je als merk voor staat?


2. Toets je volledige merk aan je kernwaarden.

Je kunt pas echt spreken van een waarde(n)vol merk, als je in álles je kernwaarden leeft. Doe een check van hoe je er nu voor staat. Toets alle elementen binnen je merk (producten, diensten, huisstijl, merknaam, mensen, samenwerkingen, communicatiemiddelen, locaties, prijs, content, enzovoorts) op die waarden. Klopt alles wat je doet me waar je voor staat? Stel, je hebt bepaald dat “vooruitstrevend” een kernwaarde van je is. En uit je score blijkt dat vrijwel alles dat je doet, daar (gelukkig) al aan voldoet, behalve je stijl. Die oogt gedateerd. Dan is dat een belangrijk verbeterpunt.


3. Verbeter wat nog niet voldoet en blijf bij je waarden

Perfectie bestaat natuurlijk niet; het is een hele klus om al je waarden 100% te leven. Maar laat het wél je streven zijn. Verbeter de punten die nog niet aan je waarden voldoen en zorgt daarmee voor meer eenduidigheid en kracht in je merk. Durf hiervoor te staan en blijf bij je waarden, no matter what.

 

Wil je ook nog meer van betekenis zijn? Neem dan contact met ons op. Of bekijk ons werk.

NRG