Merkidentiteit

Impactvolle merken weten heel goed wat ze willen bijdragen en hebben een heldere, inspirerende merkidentiteit. Ze zetten hun diepste drijfveren om in positieve impact en ze zijn zichzelf in alles wat ze doen. Dat maakt hen uniek en inspirerend. Om jezelf te kunnen zijn, heb je jezelf natuurlijk eerst goed te kennen. Dat is waar een merkidentiteit komt kijken. Wat is dat eigenlijk? En hoe ontwikkel je een scherpe merkidentiteit?

17110121078671.jpeg

Wil jij weten hoe wij jou kunnen helpen? Neem contact op met Eric van den Wildenberg en zet de eerste stap naar een sterke merkidentiteit.

Neem contact op

Wat is een
merkidentiteit?


Of je nu over een merkprofiel, merk-DNA of merkkern leest; het gaat allemaal over hetzelfde. Een merkidentiteit is niets anders dan jouw merkkern heel duidelijk verwoord en geduid. Een sterke merkidentiteit is eentje waarmee mensen zich kunnen identificeren en willen verbinden. Het beschrijft wie je bent, wat je drijft en wat je betekent voor anderen. Zodat je daar vervolgens in alles wat je doet, doelgericht aan kunt bouwen.

Een goede merkidentiteit geeft de juiste energie en is voor iedereen te begrijpen. Vergeet lange documenten met wollige teksten: een kernachtige verwoording stuurt het meest. Alleen de essentie, bewust het ene woord wel en het andere niet. Waar gaat het nou écht om als je alle randzaken loslaat? Wat is dat ene ideaal waar je écht voor wilt gaan? What matters most? Focus!

Een betekenisvol merk begint met een inspirerende merkidentiteit. Bekijk onze cases.

mm-waarden.jpg

Waarom is een
merkidentiteit
zo belangrijk?


Een sterke kern is het halve werk. Deze kern vormt namelijk de basis voor alles dat jouw merk doet. Het geeft je de focus, houvast en sturing die je nodig hebt om doelgericht aan je missie te blijven werken. Het is het uitgangspunt om jouw merk verder op te bouwen en om daar trouw aan te blijven, wat er ook gebeurt. Uitgaan van je eigen kracht.

Bovendien is het essentieel om iedereen binnen je organisatie dezelfde kant op te krijgen; het minimaliseert de kans op verschillende interpretaties van het ideaal waar je samen naartoe werkt. Merken bestaan tenslotte uit verschillende mensen met allemaal hun eigen mening en perspectief. 

Hoe kom je
tot een heldere
merkidentiteit?


Om merken te helpen hun merkidentiteit scherp te stellen, starten we met de fundamentele uitgangspunten: dat wat er ten grondslag ligt aan het merk. Een merkidentiteit bestaat uit verschillende elementen: idealen en drijfveren, merkwaarden, een rake positionering en de merkessentie. Het is belangrijk om van binnenuit te beginnen, maar ook de context nemen we mee, zodat we tot scherpe merkinzichten komen. Doelstellingen, doelgroep(en), sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen komen aan bod.

Samen beantwoorden we vragen als: Wat maakt jullie relevant? Wat drijft jullie organisatie? Waarmee willen jullie het verschil maken? Ook kijken we naar jullie belangrijkste merkwaarden en de rangschikking hiervan. Tot slot kijken we naar de merkhiërarchie en naar hoe de verschillende producten, diensten en eventuele sublabels zich binnen een merk tot elkaar verhouden. Weten hoe dit jouw merk kan helpen? Kom eens langs voor een kop koffie, we praten je er graag doorheen.

Merkidentiteit
in onze aanpak: de
‘meaningful brand flow’

Wij hebben een methode ontwikkeld om sterke, betekenisvolle merken te bouwen: merken die een positieve impact willen maken op hun (in)directe omgeving en zich bewust zijn van hun verbindende rol voor de samenleving. Wij werken volgens het 'meaningful brand flow' principe. Deze gaat uit van een juiste balans tussen merkstrategie, merkconceptmerkdesign en merkrealisatie. Sterke merken zijn namelijk (net als mensen) in balans.

 

Jouw merk als
totaalbeleving


Concreet bestaat ons werk uit het creëren van de merkidentiteit, het merkconcept en de merkbeleving van merken en ervoor zorgen dat deze met elkaar in balans zijn. Zo zorgen we dat wat jij geeft, waar jouw merk voor staat, wordt ervaren in alles wat je doet. Je merk als totaalbeleving. Van merkwaarden tot merkpositionering. Van merkbelofte tot merkverhaal. En van tone of voice en visual design… tot in de puntjes.

 

Bekijk al onze services

 

Meer over merkidentiteit in deze cases