Trends

Corporate storytelling: van je hoofd naar je hart

becca-tapert-391599-2.webp

Mensen vertellen elkaar van nature verhalen. Het is de állerbeste manier om complexe informatie gemakkelijk te kunnen onthouden – en tegelijkertijd inspireren en enthousiasmeren ze ook nog. Verhalen helpen mensen om elkaar beter te begrijpen en zich in te leven in een situatie. Ze zijn dan ook onlosmakelijk met informatieoverdracht verbonden en dat betekent dat ze van enorme waarde zijn voor merken. Toch zien we dat veel merken nog te functioneel communiceren. Door mensen mee te nemen in hun verhaal, zouden ze zoveel meer waarde krijgen! Corporate storytelling in branding. Wij leggen uit waarom.

Inzoomen op de hersenen:
van ratio naar emotie

 

Een brand story maakt letterlijk meer los in je hersenen dan functionele informatie. Deze functionele informatie wordt namelijk in onze linker hersenhelft verwerkt: de rationele kant, waar ons denken en begrijpen wordt geregeld. Als diezelfde informatie echter wordt verpakt in een pakkend verhaal, wordt juist onze rechter hersenhelft getriggerd: de kant waar emoties worden verwerkt. En daar zit een belangrijk verschil. Want hoewel je ratio essentieel is om verhalen te begrijpen, veranderen mensen hun gedrag pas écht als je hun emotie raakt.

Corporate storytelling maakt je merk relevanter.

 

En dat betaalt zich uiteindelijk terug: uit een groot onderzoek (3DAccountability) blijkt dat merken die sterk verhalend communiceren, een 2x zo hoge koopintentie genereren bij mensen. Bovendien worden deze merken als veel inspirerender en waardevoller beoordeeld dan functionele merken. En dat uit zich weer in een actieve word of mouth: mensen raken verhalende merken veel vaker aan. Neem mensen dus mee in jouw verhaal. Vertel vanuit jezelf, over jezelf. Blaas leven in feiten en abstracties, met echte karakters en situaties. Vertel niet (alleen) waarom mensen jouw product of dienst zouden moeten aanschaffen. Vertel ze waar je in gelooft, wat je leert, wat je leest, wat je bezighoudt. En je zult zien dat je relevanter wordt dan ooit.

KxDwieKpawg

Wil je ook nog meer van betekenis zijn? Neem dan contact met ons op. Of bekijk ons werk.

NRG