Alles wat je wilt weten over merkessentie

Als merk is het belangrijk om heel scherp te hebben in een merkessentie wie je bent en waar je voor staat.

Zodat je jezelf kunt zijn in alles wat je doet. Het maakt je uniek en inspirerend. Dat is waar een merkessentie komt kijken. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe ontwikkel je een sterke merkessentie? Wij leggen het je graag uit!

Meer weten?   Mail

De merkessentie van Royal Talens is samengevat in de zin creatieve expressie mogelijk maken voor iedereen. Het is de rode draad in alles wat het merk Royal Talens doet, zegt en belooft.

Wat is een merkessentie?

Je merkessentie is een belangrijk onderdeel van je merkidentiteit. Je kan het zien als de kern van je merk. Datgene waar het écht om gaat, en wat overal, in elk onderdeel van je merk voelbaar en zichtbaar is. Een merkessentie vat je merk samen, meestal in een aantal woorden, en geeft daarmee het bestaansrecht van je merk weer. Deze vloeit voort uit de gekozen merkwaarden en positionering. Een merkessentie kan je eigenlijk zien als het ankerpunt van waaruit je merk, organisatie en mensen verder ontwikkeld kunnen worden.

Waarom is het belangrijk een krachtige merkessentie te hebben?

Een sterke merkessentie zie je overal in terug. Het is datgene dat jouw merk typeert en kenmerkt, en zorgt daarmee dus voor de herkenbaarheid van je merk. Daarnaast geeft een merkessentie veel houvast. Je kunt het zien als een middel om alles wat je merk doet en alle keuzes die jouw merk maakt aan te toetsen. Het maakt de merkidentiteit voor iedereen bruikbaar. De merkessentie vormt de rode draad van jouw merk, en het verwoordt hetgeen dat jouw merk uniek maakt. Kortom: een krachtige merkessentie zorgt ervoor dat je een zo eenduidig mogelijk verhaal kan vertellen, en daarmee zoveel mogelijk impact en verbinding kunt maken.

Hoe kom je tot een sterke merkessentie? Merkessentie in onze aanpak: de ‘meaningful brand flow’

Het ontwikkelen van een sterke merkessentie is een belangrijk onderdeel binnen het creëren van een heldere merkidentiteit. Je kan het zien als de samenvatting van de antwoorden op veel belangrijke vragen die in strategische sessies aan bod komen. Wat maakt je merk relevant? Wat drijft jullie organisatie? Waarmee willen jullie het verschil maken? Wat is herkenbaar in alle handelingen en keuzes? Ook kijken we naar de voornaamste merkwaarden en de rangschikking hiervan. Kortom: een merkessentie geeft weer wat jij als merk betekent voor anderen, samengevat in een bondige, werkbare zin.

Merkessentie in onze aanpak: de ‘meaningful brand flow’

Wij hebben een methode ontwikkeld om sterke, betekenisvolle merken te bouwen: merken die een positieve impact willen maken op hun (in)directe omgeving en zich bewust zijn van hun verbindende rol voor de samenleving. Wij werken volgens het ‘meaningful brand flow’ principe. Deze gaat uit van een juiste balans tussen merkidentiteit, merkconcept en merkbeleving. Sterke merken zijn namelijk (net als mensen) in balans.

Jouw merk als totaalbeleving

Concreet bestaat uit ons werk uit het creëren van de merkidentiteit, het merkconcept en de merkbeleving van merken en ervoor zorgen dat deze met elkaar in balans zijn. Zo zorgen we dat wat jij geeft, waar jouw merk voor staat, wordt ervaren in alles wat je doet. Je merk als totaalbeleving. Van merkwaarden tot merkpositionering. Van merkbelofte tot merkverhaal. En van tone of voice en visual design… tot in de puntjes.

Meer weten?

Neem contact op.