Alles wat je wilt weten over merknaam

Je merknaam is een essentieel onderdeel van je merk.

Als je het goed doet, is het de beste reclame die je kunt hebben. Het moet niet alleen passen bij je merk en waar je voor staat; het moet ook de juiste energie geven. Het komt dan ook nauw. Waar voldoet een goede merknaam allemaal aan? Wat is de beste keuze voor jouw merk? En hoe ontwikkel je een goede merknaam?

 

Meer weten?   Mail

Een goede merknaam geeft een merk nog meer betekenis. Bekijk onze cases. Van Eneco tot Brenger en van Simon Lévelt tot M.

Waarom is het belangrijk om een ijzersterke merknaam te hebben?

Je merknaam is vaak het eerste waar mensen met je merk in aanraking komen; en daarmee is het misschien wel één van de belangrijkste visitekaartjes van je merk. Mensen leggen namelijk in een split second associaties en ze trekken net zo snel conclusies. Een goede merknaam schiet raak, schept duidelijkheid en ligt ook nog lekker in het gehoor. Het komt echt aan op de details. Je hebt tenslotte slechts een handjevol woorden of zelfs letters tot je beschikking, waarin je meteen duidelijk moet maken waar jouw merk voor staat. En dat is niet gemakkelijk. Een goede naam kan veel voor je merk doen, maar ook juist afbreuk doen. Een naam kan teveel trendy zijn en op het moment hangen; en daarmee snel dateren. Een woordgrapje kan net de plank misslaan, een klank kan niet lekker in het gehoor liggen of mensen associëren je (bewust of onbewust) met een ander merk, persoon of initiatief waar jij helemaal niet mee te maken wilt hebben. Een sterke merknaam is juist reclame en blijft hangen in je hoofd. En dat is wat je wilt.

Waar moet een goede merknaam aan voldoen en welke soorten bestaan er?

Merknamen zijn er in allerlei soorten. Een groot verschil zit in natuurlijke vs. verzonnen merknamen. Bij natuurlijke merknamen kun je denken aan familienamen (Simon Lévelt), herkomstnamen (Gulpener, Bar-le-Duc) of beschrijvende namen (Nijntje Museum, Brenger, Veteraneninstituut).

 

Verzonnen merknamen zijn speciaal voor het merk ontwikkeld. Dat kan gebaseerd zijn op iets dat al bestaat en wat concrete richting geeft aan wat het merk doet (Columbus Earth Theater, Dieet Dit, Dieet Dat – platform voor diëtisten). Ook kun je kiezen voor een associatieve merknaam. Die maakt niet direct duidelijk waar het merk voor staat, maar bevat wel een klank, energie of emotie in zich die past bij het karakter van het merk (Nuna, M, Toon). Bij deze laatste groep is het nog belangrijker om het merk in beleving vanaf de introductie van de naam sterk te laden en de juiste associaties aan de naam te koppelen.

Welke merknaam kies je wanneer?

Welke soort merknaam voor jouw merk van toepassing is, is afhankelijk van allerlei factoren. Denk onder andere aan:
– de fase waarin jouw merk zich bevindt
– je merkhistorie & huidige imago
– de branche waarin je je begeeft
– via welke kanalen je te vinden bent en hoe mensen zoeken
– functionele zaken, zoals de beschikbaarheid van URL’s
– juridische zaken

 

Kortom: een goede merknaam ontwikkelen is een enorme puzzel, die tijd en aandacht verdient.

Hoe kom je tot een goede merknaam?

Het is dan ook verstandig om een merknaam door een externe partij te laten ontwikkelen; zelf ben je namelijk snel (te) emotioneel betrokken bij je merk. Een externe concepter of copywriter kijkt objectiever naar je merk – hij/zij kent de creatieve valkuilen en kansen in jouw branche en denkt niet vanuit jouw denkkaders, maar vanuit hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken én triggeren.

 

Het ontwikkelen van een merknaam is een onderdeel van het merkconcept (waar ook een brand story, merkbelofte, pay-off en een propositie onder vallen). Deze wordt ontwikkeld nadat de merkstrategie (merkidentiteit + positionering) staat. Pas dan weet je tenslotte waar het aan bij moet dragen. De merknaam wordt ontwikkeld door onze concepters en copywriters. Eerst ontwikkelen zij een longlist op basis van conceptrichting. Nadat we samen met de klant een shortlist hebben gecreëerd, werken zij enkele richtingen of namen verder uit en kijken ze goed naar welke consequenties dit heeft voor je merk. Zodat jij straks een ijzersterke merknaam hebt.

Hoe kom je tot een goede merknaam?

Het is dan ook verstandig om een merknaam door een externe partij te laten ontwikkelen; zelf ben je namelijk snel (te) emotioneel betrokken bij je merk. Een externe concepter of copywriter kijkt objectiever naar je merk – hij/zij kent de creatieve valkuilen en kansen in jouw branche en denkt niet vanuit jouw denkkaders, maar vanuit hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken én triggeren.

 

Het ontwikkelen van een naam is een onderdeel van het merkconcept (waar ook een brand story, merkbelofte, pay-off en een propositie onder vallen). Deze wordt ontwikkeld nadat de merkstrategie (merkidentiteit + positionering) staat. Pas dan weet je tenslotte waar het aan bij moet dragen. De merknaam wordt ontwikkeld door onze concepters en copywriters. Eerst ontwikkelen zij een longlist op basis van conceptrichting. Nadat we samen met de klant een shortlist hebben gecreëerd, werken zij enkele richtingen of namen verder uit en kijken ze goed naar welke consequenties dit heeft voor je merk. Zodat jij straks een ijzersterke merknaam hebt.

 

Total Brand Flow: Van merkpositionering naar álles dat je doet

We hebben een methode ontwikkeld om sterke merken te bouwen, altijd vanuit hun merkidentiteit: Total Brand Flow. Zo zorgen we dat wat jij geeft, waar jouw merk voor staat, wordt ervaren in alles wat je doet. Je merk als totaalbeleving. Van product tot presentatie, van medewerkers tot meerjarenplan. Van huisstijl tot merkstrategie. Van merkpositionering… tot in de puntjes.

Meer over Matters Most?

Meer weten?

Neem contact op.