Alles wat je wilt weten over merkidentiteit

Sterke merken weten heel goed wat ze willen bijdragen en hebben een scherpe merkidentiteit.

Ze zetten hun diepste drijfveren om in positieve impact en ze zijn zichzelf in alles dat ze doen. Dat maakt hen uniek en inspirerend. Om jezelf te kunnen zijn, heb je jezelf natuurlijk eerst goed te kennen. Dat is waar een merkidentiteit komt kijken. Wat is dat eigenlijk? En hoe ontwikkel je een scherpe merkidentiteit?

 

Meer weten?   Mail

Een betekenisvol merk begint met een inspirerende merkidentiteit. Bekijk onze cases. Van Eneco tot Brenger en van Simon Lévelt tot M.

Wat is een merkidentiteit?

Of je nu ergens over een merkprofiel, merk-DNA of merkkern leest; het gaat allemaal over hetzelfde. Een merkidentiteit is niks anders dan jouw merkkern heel scherp verwoord en geduid. Het bevat je diepste drijfveren (merkvisie) én de manier waarop je aan je idealen werkt (merkkarakter, vertaald naar archetypes en kernwaarden). Simpelweg: wie je bent en waar je voor staat. Zodat je daar vervolgens in alles dat je doet, doelgericht aan kunt bouwen.

 

Een goede merkidentiteit geeft de juiste energie en is voor iedereen te begrijpen. Vergeet lange documenten met wollige teksten; het stuurt tenslotte het meest als ze zo kernachtig mogelijk zijn verwoord. Alleen de essentie, bewust het ene woord wel en het andere niet. Waar gaat het nou écht om als je alle randzaken loslaat? Wat is dat ene ideaal waar je écht voor wilt gaan? What matters most? Focus!

Waarom is het belangrijk om je merkidentiteit scherp te hebben?

Een scherpe kern is het halve werk! Deze kern vormt de basis voor álles dat jouw merk doet: van merkstrategie tot merkbeleving en van merkarchitectuur tot merkverhaal. Een scherpe kern heeft je de focus, houvast en sturing die je nodig hebt om doelgericht aan je missie te blijven werken. En om daar trouw aan te blijven, wat er ook gebeurt. Terwijl anderen halsoverkop achter de trends aan rennen, blijf jij van je eigen kracht uit gaan.

 

Bovendien is het essentieel om iedereen binnen je organisatie dezelfde kant op te krijgen; het minimaliseert de kans op verschillende interpretaties van het ideaal waar je samen naartoe werkt. Merken bestaan tenslotte uit verschillende mensen met allemaal hun eigen mening en perspectief.

Hoe kom je tot een scherpe merkidentiteit?

Om merken te helpen om hun merkidentiteit scherp te stellen, hebben we een branding toolkit ontwikkeld. Deze toolkit maakt het gemakkelijk om jouw diepste overtuiging, jouw merkkarakter en jouw merkwaarden te bepalen. Weten hoe dit jouw merk kan helpen? Kom eens langs voor een kop koffie, we praten je er graag doorheen.

Merkidentiteit in de Total Brand Flow

We hebben een methode ontwikkeld om sterke merken te bouwen, altijd vanuit hun identiteit: Total Brand Flow. Zo zorgen we dat wat jij geeft, waar jouw merk voor staat, wordt ervaren in alles wat je doet. Je merk als totaalbeleving. Van product tot presentatie, van medewerkers tot meerjarenplan. Van huisstijl tot merkstrategie. Van merkpositionering… tot in de puntjes.

Meer over Matters Most?

Meer weten?

Neem contact op.