Trends | WDCD
WDCD 2017: onze inzichten

Klimaatverandering en verduurzaming zijn anno 2017 belangrijke thema’s in de samenleving. Niet alleen hebben we allemaal onze verantwoordelijkheid te pakken; voor merken is het misschien nóg wel belangrijker dat ze actief gaan bijdragen aan een gezonde planeet. Als ze hun macht gebruiken om een voortrekkersrol te pakken in deze beweging, kunnen we samen verduurzaming in een stroomversnelling brengen. Hoe kunnen we hier als bureau aan bijdragen? Met deze vraag in ons achterhoofd bezochten we dit jaar als team What Design Can Do. De 5 belangrijkste inzichten die we uit deze twee inspirerende dagen haalden:
1. Voel én pak je verantwoordelijkheid
Essentieel voor verandering. Kamal Mouzawak (Libanon, chef en food activist) benadrukt dat mensen global warming doorgaans ervaren als een monster dat richting onze aarde komt: we projecteren het buiten onze eigen verantwoordelijkheid en we wijzen met een boze vinger naar elkaar. Daardoor vergeten we dat we juist samen de global warming zijn én er een positieve invloed op kunnen uitoefenen. Alleen als we onze eigen verantwoordelijkheid nemen, kunnen we écht op grote schaal de klimaatproblematiek aanpakken en oplossen. Kijk dus niet naar wat anderen zouden moeten doen, maar naar wat jíj zou kunnen doen!
2. Ken je potentie en durf een changemaker te zijn
Hierop voortbordurend maakte ‘advocaat van de aarde’ Polly Higgins een mooi statement: “dare to be great!” Mensen en merken zijn doorgaans bang voor kritiek en snel geneigd om voor veiligheid te kiezen. We hebben echter juist te beseffen dat we allemaal de potentie hebben om de wereld te veranderen. Deze tijd heeft changemakers nodig: mensen (groepen en individuele activisten) die tegen de status quo in durven gaan en een nieuwe beweging in gang zetten. Haar boodschap: durf ‘great’ te zijn en te staan voor waar je in gelooft! In plaats van de veilige keuzes te maken waar niemand uiteindelijk iets aan heeft. Changemakers hebben de wereld van morgen.
In deze TEDx Talk legt Polly Higgins uit wat ze als ‘lawyer for the earth’ bedoelt met “dare to be great!”.
3. Inzicht in (je) verborgen impact is essentieel voor verandering
Als het gaat om verduurzaming, zijn we snel geneigd om ons op slechts enkele punten te focussen. Ontwerper Babette Porcelijn benadrukt echter het belang van een holistische benadering: we hebben ons óók bewust te zijn van onze verborgen impact van onze consumptie en productie op de aarde – die veel groter is dan slechts het zichtbare. Alleen als je het overzicht hebt (en dus ook weet hoe je ene keuze de impact van een andere keuze kan beïnvloeden), kun je écht een positieve verandering realiseren. Een voorbeeld: je kunt de duurzaamste grondstoffen gebruiken, maar als je medewerkers duizenden kilometers maken in vervuilende auto’s en je zo goedkoop mogelijk in lagelonenlanden produceert, is je totale positieve impact veel lager dan je dacht. Wees je hiervan bewust en verbeter waar mogelijk. Meer over Babette’s missie en het inspirerende boek dat ze schreef over onze verborgen impact, vind je hier.
4. Circulair (merk)denken heeft de toekomst
De circulaire economie heeft de toekomst. Merken hebben bij uitstek na te denken over hoe ze hun complete bedrijfsprocessen daarop in kunnen steken. Marcus Engman, Head of Design bij Ikea, benadrukte het belang van duurzaam en circulair merkdenken. Denk duurzaam in alles: in design, grondstoffen, kwaliteit, gebruiksmogelijkheden, enzovoorts. En zie gebruikte producten niet als afval, maar als bruikbare bouwstenen voor nieuwe behoeftes. Meer over het duurzaamheidsbeleid van Ikea vind je hier.
5. Duurzaam zijn wordt het meest winstgevend
Veel merken hebben een hele rij aan “maar…’s” klaarliggen op de vraag waarom ze nog niet zo actief verduurzamen. Het kost geld, tijd, mensen en energie. Des te belangrijker dat bureaus en ontwerpers bedrijven erop wijzen dat verduurzamen juist heel winstgevend is:
1. Het heeft directe positieve gevolgen: minder negatieve milieu-impact, minder energieverbruik zorgt voor geldbesparing, een beter imago, etcetera.
2. Er is een sterke opkomst van ‘ethical investment funds’, die graag investeren in verduurzaming. Ze kunnen de financiële drempel enorm verlagen.
3. Je trekt de beste mensen aan. Met name Generation Y en Z willen zich aansluiten bij organisaties die bijdragen aan een betere wereld. Een groen hart en imago betekent dus op de langere termijn een betere organisatie.